Een wapen voor slachtoffers van fraude bij internetbankieren

TER APEL – Slachtoffers van internetbankieren krijgen van de bank vaak te horen dat zij nalatig zijn geweest, bijvoorbeeld omdat hun computer niet voldoet aan de nieuwe veiligheidseisen die banken sinds begin dit jaar stellen. ICTKeurmerk helpt mensen hierbij. Specialist in ICT-veiligheid Safe-IT is sinds kort erkend keurmeester voor dit keurmerk.

 Brancheorganisatie ICTWaarborg heeft ICTKeurmerk in het leven geroepen als wapen voor slachtoffers van fraude bij internetbankieren. ,,De ervaring leert dat banken met de nieuwe richtlijnen in de hand de schuld van fraude bij internetbankieren gemakkelijk en snel neerleggen bij het slachtoffer’’, vertelt Hans Wagt van Safe-IT. ,,Ze krijgen te horen dat het hun eigen schuld is omdat ze niet zorgvuldig met inloggegevens omgingen of hun computerapparatuur onvoldoende beveiligd is. Met ICTKeurmerk toon je aan dat de zaken wel goed in orde waren.’’

 

Nieuwe regels
Banken introduceerden begin dit jaar nieuwe regels voor veilig telebankieren. Een daarvan betreft de technische veiligheid van de computerapparatuur. ICTWaarborg speelde hierop in door een keuring te ontwerpen waardoor slachtoffers van fraude bij internetbankieren door de banken niet meer kan worden verweten dat zij nalatig zijn geweest.

Voorkom fraude
Wagt zet zijn expertise in ICT-veiligheid graag in om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van fraude bij internetbankieren. Als erkend keurmeester helpt hij mensen bij optimale beveiliging van hun computers, mobiele apparaten en netwerken.

Door middel van een checksysteem en een keuringsrapport controleert hij de apparatuur. Een waar nodig past hij zaken aan of geeft hij advies. Als alle apparatuur en het netwerk voldoet aan de gestelde eisen, reikt hij het ICTKeurmerk uit. Wie daarna nog slachtoffer wordt van fraude bij internetbankieren, kan aantonen dat de zaken goed op orde waren. Wagt: ,,Grote instanties zoals banken drukken particulieren gemakkelijk in een hoek. Met het ICTKeurmerk kunnen ze zich daar voortaan goed tegen verweren.”

Kijk voor meer informatie en contactgegevens op www.safe-it.nl.